Как да затвърдим усвояването на английски – няколко съвета от Cambridge

Решили сте да се явите на изпит на Cambridge? Желаете да се представите отлично? Няколко съвета, дадени от Cambridge Assessment English ще Ви помогнат да затвърдите и надградите знанията си, получени в час. Вижте кои са:

  • Не се обезсърчавайте, ако не напредвате достатъчно бързо. Доста често срещано е при подготовка за изпити знанията да отбелязват върхове и спадове, а не да се трупат с постоянно темпо. Следвайте целта си и работете над нея!
  • Някои фразеологични глаголи имат повече от едно значение, което ги прави трудни за учене. Когато забележите нов такъв глагол, проверете значението му в речник и го запишете в примерно изречение, което ще Ви помогне да запомните как да го използвате в контекст.
  • Опитайте се да практикувате английски колкото се може повече в ежедневието си. Слушайте английски докато вършите обичайните си домашни задължения, докато спортувате или просто се разхождате. Или пък четете нещо на английски по пътя си към работа или училище.
  • Когато се натъкнете на нови прилагателни, отбележете съществителните, с които те се съчетават. Например: авангардно изкуство / кино / живопис (много оригинално или модерно).
  • След като прочетете подробно текста, опитайте да потърсите полезни фрази, които бихте искали да запомните и да ги подчертаете. Например, ако сте приключили с четенето на даден текст, за да отговорите на разяснителните въпроси към него, прочетете го отново и подчертайте новите думи.
  • Уверете се, че сте чели различни видове текстове на английски. Не се придържайте само към един вид. Четете разкази, стихове, инструкции, новини и т.н. Това ще ви помогне да разширите речниковия си запас.
  • Ако изучаването на английски Ви изглежда много предизвикателно, разбийте го на по-малки задачи. Например не се опитвайте да научите много нови думи наведнъж. Вместо това се фокусирайте върху изучаването на няколко нови думи всяка седмица. Ще бъде по-вероятно да ги запомните!

Още много други дейности, чрез които да затвърждавате и подобрявате наученото по английски можете да намерите на официалния сайт на Cambridge Assessment English.