Как да се справим със стреса преди изпит на Cambridge – 2

В първата част на тази публикация отправихме няколко съвета как да намалите стреса от явяването на изпит на Cambridge. Тук са дадени препоръки как да помогнете на Вашето дете, ако то ще се явява на някой от изпитите на Cambridge за деца.

Децата, също като нас възрастните, трябва непрекъснато да се адаптират към различни изисквания и промени. Изпитите на Cambridge за деца (YLE, KET, PET) са един удачен начин те да придобият увереност и опит преди полагането на изпитите за владеене на нива В2, С1, С2. С надграждането и специалния си формат изпитите за най-малките ще им помогнат в края ба своето обучение по английски да се превърнат в уверени млади хора, готови да бъдат най-добрите във всяка една сфера на живота.

Какво можете да направите Вие като родител, за да намалите стреса от явяването им на тези изпити и да ги накарате да се почувстват уверени?

  1. Говорете с детето си за това защо се чувства притеснено? Страхува се да не Ви разочарова? Страхува се да не изглежда глупаво пред съучениците си?
  2. Говорете с него за позитивния подход към предизвикателствата. Например казвайте му “Предизвикателствата са добри! Ако останем в зоната ни на комфорт, няма да научим нищо ново.”, “Всеки прави грешки на моменти. Това е нормална и важна част от начина, по който се учим.”
  3. Родителската любов и подкрепа са от огромно значение. Един изследователски проект изучава факторите, които оформят навиците за учене на децата. Според резултатите отношението на родителите към ученето оказва много по-голямо влияние от отношението на самото дете. Внушавайте му, че ученето е прекрасно и ще развие у него редица качества, които ще са му полезни в бъдеще.
  4. Добиването на увереност в изпитите изисква време и практика Изпитването е малко като да участваш в училища пиеса – в началото може да е малко страшно. Но с  практиката детето Ви научава какво е необходимо, как да контролира чувствата си и да даде най-доброто от себе си.
  5. Изследванията показват, че децата, които са взели изпит на предишно ниво, се чувстват по-уверени и са по-малко тревожни. Вашето дете ще се чувства много по-подготвено и спокойно, ако знае какво точно трябва да направи в деня на изпита. Тук можете да видите (свалите) примерен формат на изпита за най-малките (YLE), разделен по времетраене за различните компоненти.
  6. Ако то се притеснява за някое от своите езикови умения (четене, слушане, писане и говорене), поговорете с неговия учител и попитайте какви допълнителни упражнения можете да правите в къщи.
  7. След приключване на изпита не забравяйте да отправите похвала за полагането му (не чакайте резултатите от изпита!). Важно е да се признае смелостта на детето да се изправи пред предизвикателството! Ако го похвалите само за постигането на добри резултати, това може да го накара да бъде по-малко склонно да се заема с нови предизвикателства в бъдеще от страх да не се провали.
  8. Можете да помогнете на детето си да обмисли опита си от изпита. Имало ли е нещо, от което наистина е било доволно или притеснено? Развиването на увереност в изпитите изисква време и практика, така че използвайте това като възможност да помислите какво да подобрите следващия път.

За примерни тестове, допълнителни съвети и всякаква друга информация посетете официалната страница на Cambridge Assessment English.